Es tracta d’una qüestió cada vegada més habitual en les empreses. Els motius per col·locar les càmeres de videovigilància en el lloc de treball són múltiples, no obstant això, el més habitual és per evitar certes irregularitats que s’hagin pogut produir.
Un tema molt habitual en els tribunals, és si les imatges que pugui captar la càmera de videovigilància poden servir com a prova per acomiadar a un treballador, i les interpretacions són diverses.
D’entrada s’entén que perquè puguin utilitzar-se com a mitjà de prova per acomiadar a un treballador les imatges captades per la càmera de video, es deu haver comunicat prèviament al treballador la col·locació d’aquestes. Això vol dir que en el cas que l’empresa no ens hagi comunicat la col·locació de les càmeres de videovigilància no es poden utilitzar les imatges captades per acomiadar a un treballador? La resposta és parcialment SÍ, i, explico perquè, com ben he comentat anteriorment, no es poden utilitzar com a mitjà de prova les càmeres de videovigilància si prèviament no s’ha advertit als treballadors de la col·locació d’aquestes, i de la finalitat per la qual es col·loquen, però, hi ha excepcions, com ara com ara el següent exemple:
Una treballadora que presta serveis laborals per a una tenda de roba, i, davant els continus desquadraments en les caixes, així com els continus furts de roba, la mercantil decideix instal·lar càmera de videovigilància fins i tot en aquelles zones privades per al personal de l’empresa. No s’informa degudament a la treballadora, però es col·loquen cartells que adverteixen que l’establiment disposa de càmera de videovigilància segons estableix la LOPD.
Examinant les imatges obrantes en les càmeres de videovigilància, s’observa com la treballadora no solament roba diners de la caixa, sinó que a més a més roba certs articles de moda, per la qual cosa l’empresa decideix prescindir dels seus serveis, realitzant un acomiadament disciplinari per haver incorregut en una sanció molt greu com és un furt.
Tenint en compte l’anteriorment esmentat, es pot utilitzar en aquest cas l’enregistrament de les càmeres de videovigilància com a prova per justificar l’acomiadament de la treballadora?
En aquest cas, l’empresa va col·locar el distintiu advertint de l’existència de càmeres de videovigilància pel que s’entén que la treballadora té coneixement d’això, a més, també coneix el motiu pel qual es decideix instal·lar-les (irregularitats en les caixes i furts de roba), és per tot això, que els tribunals vénen dictant a favor de l’empresa en aquests casos, doncs es considera que es té coneixement quan la instal·lacions de càmeres de videovigilància s’indica amb cartells col·locats al centre de treball, i quan el motiu de la col·locació d’aquestes és per irregularitats justificades.
T’han acomiadat per imatges gravades en el teu centre de treball?
Contacta amb nosaltres, valorarem la viabilitat del teu cas en la primera visita gratuïta.